27 januari 2016

Stående stekpanna


IMG_0459

De senaste dagarna har jag städat ett större förråd på jobbet. Röjt, slängt och organiserat. Alla grejer har fått sin egen plats, så att hela personalen sen ska hitta allt de det söker. Ordning och reda! Ja det gillar jag! Speciellt i lådor och skåp vill jag ha ordning, för att alla sen ska veta var var sak har sin plats.

IMG_0467

Vid vårt fritidsboende har vi inte så många skåp i köket. Det gäller att tänka till lite hur det ryms bäst när man plockar in. (Innan jag fotade bilden ovan, plockade jag ut mååånga kastruller så att ställningen skulle synas. Fniss!) Dessutom vill jag inte att kastrullerna står staplade in i/ovanpå stekpannan och inte heller ha lock som trillar runt i skåpet. Skulle bygga nån fiffig ställning för ändamålet men råkade hittade Boholmen på Ikea för några euron och de fick duga. Egentligen är det ett diskställ men jag plockade bort den vita korgen och funkar hur bra som helst. Bättre än ingenting i alla fall. Nu när jag googlade Boholmen råkade jag hitta Variera. Det blir nästa inköp. Ännu mer ändamålsenligt, tror jag!




19 januari 2016

Kalklitir i hallen


11064248763_517968524f_c

November 2013

14607018928_d78d8cccd5_b

Augusti 2014

15396312807_d1deaa653d_h

Oktober 2014

16998740868_918006575f_c

April 2015

Här ser ni vår hall! Så som den sett ut sen vi byggde och flyttade in. Lite ommöbleringn, men inte mer än så. En randig "kaffelatte" tapet från Boråstapeter. Supertrendigt 2004 och en mycket slitstark tapet. Tre små barn har röjt runt i hallen de senaste tio åren och det syns knappt! Men jag blev bara så trött på färgen. Tio år är trots allt en lång tid för de mera trendkänsliga. Så kan väl inte påstå att jag direkt är så ombytlig av mig?!

IMG_1174 (2)

Oktober 2015

Exakt så såg det ut innan vi satt igång förändringen. Den svarta hyllan lyfte jag in från trädgården och den har stått där sen i somras. Innan det stod den i vardagsrummet. Den bytte plats med "conteinerbordet". Det stor bruna platsbyggda spegelskåpet från Puustelli, med förvaring för våra ytterkläder, var jag också lite trött på. Skåpet i sig är så pass praktiskt att det fick vi behålla men lite piffade vi till det också.

IMG_1177 (2)

IMG_1210

Utrymmet håller på att tömmas och sista fotograferingen av tapet och utrymme innan vi blandade till Kalklitir. För med den färgen målade vi om. Direkt på tapeten. Första varvet strök vi med nyansen Ivory. Den vitaste och ljusaste av dem alla. Jag önskade det så ljust som bara möjligt, men när det var klart såg det ut som om vi enbart grundmålat. Grundmålat slarvigt dessutom, eftersom vi valde att dra penseldragen kors och tvärs.

IMG_1213

Jag fick tänka om och så bestämde vi oss för att blanda i lite ljusgrått. Ett varv till via Aveo och ny blandning nästa kväll. Vi blandade i en hel påse Basalt och strök på två varv med den blandningen. Mycket bättre! Snäppet blått i vissa ljus men det får duga.

IMG_4759 (2)

IMG_4646

Håll i er nu! Fniss! Bilderna av vår nya hall tog jag söndagen innan Kunt. En dag så solen lyste helt fantastiskt och ljuset hjälpte mig att fotografera. Dessutom hade jag planerat att visa er dessa bilder längesen, men prioriterat annat framom bloggandet.

IMG_4659 (2)

IMG_4670

Speciellt "juligt" har vi inte ens haft det. Det är nästen enbart pappersstjärnorna som skvallrar om jul. Den runda spegeln tog jag från gästtoaletten och hängde där i stället upp den fyrkantiga som stått på hyllan. Gästtoan känns mycket större med ny spegel dessutom. Win win liksom!

IMG_4654

IMG_4638 (2)

Kommer ni ihåg när jag skrev om tapetsering av köksinredning. Jag var så trött på de bruna ytorna. Både i köket och i hallen. Den bruna laminatskivan grundade vi med vattenbaserad grundfärd och sen på med tre lager Kalklitir. Målade på samma sätt som de övriga väggarna. Krönlisten (heter det så) skruvade Gubben bort och jag slapp så gott som allt brunt. Sen kanske vi målar skåpet vitt invändigt, men tills dess är vi nöjda såhär.

IMG_4666

Det blev ett långt inlägg med många bilder ikväll. Hoppas jag kunde inspirera er att piffa till med så enkla medel som lite målfärg. Inga stordåd direkt! Skön fortsättning på kvällen till er!

IMG_4641



17 januari 2016

Blåbär och galla


IMG_0601

Go´afton!
Vilken skön helg vi haft! Vad har ni haft för er? Njutit av det vackra vintervädret? Har inte alls hunnit med det jag hade planerat här hemma, men istället byggt snöslott och fixat en massa god mat tillsammans med familjen. Umgåtts och haft det bra! Sådant som man borde göra oftare...

IMG_0603

Så har jag också smutsat blåbär på mina favorit jeans. Blev rädd där ett tag att jag inte skulle få bort det, men Galltvålen räddade dem. Denna ekologiska gröna tvålen tar bort allt! Det svåraste fläckar och allt försvinner! Helgens husmorstips var så goda! :o)

IMG_0604









13 januari 2016

Julköket dagen till ära!


IMG_4691

IMG_1726

Okej, idag är det den omtalade Knuts dag! Har ni dansat ut julen dagen lång kanske? Hahaa! Igår visade jag er årets jul i vårt vardagsrum och skrev att jag idag skulle visa köket. Här kommer det nu!

IMG_1728

Årets adventsljusstake, en loppad variant i gjutjärn för någon euro. Snurrade lite av grönväxten  Hjärtan på tråd runtom och till min förvåning var de gröna ännu när jag plockade bort ljusstaken fem veckor senare. Vita och röda amaryllis pryder vårt julkök varje år. Dem gillar jag! Tre små tomtar som stått intill amaryllisen på köksbordet "försvann" innan fotografering, märker jag nu.

IMG_4614

Kökskappan har krympt av nån oförklarlig anledning och det räddade jag med att hänga upp en ljusslinga i ena ändan. Lätt som en plätt, för att sy om kappan kom ju aldrig på fråga! Hihii!

IMG_4610 (2)

IMG_4595 (4)

IMG_4597 (2)

IMG_1435 (2)

IMG_4685

Ni som läste inlägget om att tapetsera köksinredning känner säkert igen nedre bilden. Hörnet där syrenkvisten och den mycket gamla tomten sitter. Tomten jag fick av min Fammo innan hon gick bort. Den fick min farfar av sin syster i mitten av sjuttiotalet, men det är mycket äldre än så. En mycket kär tomte. Ingen jul utan honom.

IMG_1433 (2)







12 januari 2016

I morgon dansar Knut


IMG_4649

IMG_4621 (2)

Ja i morgon är det Knut, tjugondag Knut, då ska julen ut. Kommer ihåg att min bloggvän Anna-Lena ett år bloggade om sin jul efter julhelgen och då diskuterades det om man kunde göra så? Fniss! Jag tar mod till mig och anammar henne. Sen är ju alla lika nyfikna på hemma-hos-bilder, eller hur? Fniss igen! Det är alltid de som säljer bäst!

IMG_4651

Här finns dock inte mycket kvar att dansa ut. Jag har att plocka ner de sista elkablarna från fönstren och sen att packa ner allt i kartonger för en kommande jul. Som ni ser är det nästan bara julgranen och pappersstjärnorna som skvallrar om att bilderna togs i söndags innan jag satt igång julstädningen. 

IMG_4628 (2)

Inredningsmässigt var vår jul rätt enkel. Jag gillar det så! Nån tomte och många ljusslingor. Julblommor som fortfarande blommar och den ståtligaste gran vi haft på länge. Tack Moffa för den! Granen som kläddes i rött, efter de senaste 10 åren i silver och guld. Jag är också glad över att rumsgranen överlevt sen julen 2014.

IMG_4630 (2)

IMG_4602 (3)

IMG_4624 (2)

IMG_4661

IMG_4606 (2)

Imorgon tänkte jag fortsätta trotsa och visa er bilder från vårt julkök. Köket som blev som nytt efter att vi fick hem köksstolarna vi beställde tidigare i höstas. De kan ni väl inte missa? ;o) Hej tills dess!

IMG_4604 (2)





11 januari 2016

Vinprovning A la Hemma

Untitled

Förra veckan tömde vi glaskåpet på vinglas och bjöd våra vänner på vinprovning. Eller egentligen hade vi planerat det länge, väninnan och jag, hon som jag gått på vinkurs med, men vi har bara inte fått våra scheman att gå ihop. 

Untitled

Vi fixade lite tapas och annat tilltugg. Bara en massa småplock och även sådant som barnen gillade. Vi testade tre röda och ett vitt. Alla från olika länder och sådana vi aldrig smakat tidigare. Inga dyrgripar, utan alla  9-10€ per flaska.

Untitled

Vi är verkligen inga vinkännare utan glada amatörer som gillar att testa och jämföra. Dofta, smaka, kolla färg, känna fyllighet, karaktär, eftersmak mm. Sådant som vi lärt oss på kurserna vi gått, väninnan och jag. Olika vinkurser som ordnats via vuxeninstitutet och som dragits av den mest inspirerande lärare man hittar.

Untitled

Tyvärr syns inte rödvinernas nyansskillnader på mobilbilden, men när vi jämförde dem mot vit bakgrund var det helt klart skillnad. Jag dekanterade en del av flaskorna en timme innan, men jösses vilken skillnad i doft och smak när vinerna stått i glasen ett par timmar. Intressant, så himmelens intressant att jämföra och uppleva!

Untitled

Och vinerna då? Tre röda. Ett chilenskt, sydafrikanskt och ett hederligt italienskt. De vita var ett Torres från Spanien. Som jag tidigare nämnde 9-10€ per butelj. Vinnaren blev det italienska, men min favorit bland dessa var det sydafrikanska, Lyngrove. Gillade doften samt smaken! Vill ni veta mer hittar ni såklart all produktinfo på Alkos hemsida. Vi kommer definitiv att göra om detta. För så intressant och trevligt var det.

Untitled

Till sist tipsar jag om ett lite dyrare, en absolut prisvärt vin. Planeta Santa Cecilia, 2010, Sicilien. Ett vin som är beställningssortiment i våra trakter, men som råkade finnas vid Alko innan jul. Springer ni på det så köp, eller varför inte beställa?!

Untitled




7 januari 2016

Tapetsera köksinredning

IMG_1435 (2)


Hejsan!
Gott Nytt År 2016! Jul och nyår är firade! Hoppas ni haft en fin helg?! Njutit och fått vila?! Vi har tillbringat jul- och nyårsledigheten både hemma och på vår fritidsstuga. Nån dag jobb och sen ledigt igen. Träffat familj och vänner. Spelkvällar, umgänge och god mat. Härliga samtal in på småtimmarna och många skratt som man lever länge på. En skön ledighet med andra ord.


IMG_1431 (2)

Innan jul drog jag igång lite småfix här och var. Bara en första hjälp, för att lindra min ångest över vissa delar som jag fått nog av. Hehe! Lite färg och lite tapet. Den knuten eller rättare sagt skivan som döljer kylskåpets sida, har jag förbarmat mig över länge. (Sen kanske man kunde stänga toadörren innan fotografering också?! Fniss!)

IMG_1433 (2)

När vi en gång i tiden beställde kök var det supertrendigt med träfärgade skåpstommar. Vi valde Puustellis pähkinäpuu. Fritt översatt nötbrun nyans. Superfint då, med huj så jag tröttnat. Jag ville ha den knuten ljus och bestämde mig för att prova tapetsera. Jag rollade först grundfärg för att få tapeten att fästa bättre. Vi fick hjälp vid färghandeln med val av rätt grundfärg till laminatytan. Sen plockade jag fram en överbliven tapetstump och klistrade fast. Blandade tapetklister och Erikeeper 50/50. Ett knep en gammal målarmästare lärde mig för länge sen. Bättre fäste för svåra ytor. Gubben ansåg mig helgalen, men med Storasysters entusiasm och hjälp fixade hon och jag det.

IMG_1463 (2)

Och visst blev det ljust och fint! Jag är nöjd, även om jag smällde upp den supergamla tapetstumpen. Vi fick trixa och pussla lite också eftersom vi hade så knappt om tapet. Men resultatet blev över förväntan. Det tyckte Gubben såklart också! Fniss! Laminatskivan på andra sidan väggen har vi också fixat. Den ljusgråa. Men mer om den och hallen en annan gång. Hade svårt att hitta en före-bild, eftersom jag alltid vinklat kameran för att undvika det "fula hörnet", men nedan en lite missfärgad sådan.

IMG_0981 (6)